Thursday 17 August 2006

Photobucket - Video and Image Hosting


Pagi ini, ketika aku sedang menikmati hidangan sarapan pagi, aku disajikan dengan pelbagai bauan yang kurang menyenangkan... Untuk pengetahuan kalian, walaupun didepan mataku terletak sepinggan roti canai dan segelas teh tarik (yang sungguh menyelerakan...) tiba tiba seleraku terputus seketika kerana udara sekitarku telah dicemari dengan asap rokok...

Aku bukan ingin melarang orang menghisap rokok tapi aku cuma berharap agar asap rokok itu tidak dihalakan kearahku... Kalau hendak diikutkan hati, mahu saja aku hayunkan buku lima aku ini kemuka penghisap rokok itu... Tapi apakan daya, aku tidak boleh berbuat begitu kerana ini tempat terbuka... Kebetulan pula, angin bertiup dan membawa asap rokok itu kepadaku... Bila sampai, apa lagi... terbatuk batuklah aku dibuatnya... Kawan aku yang duduk dihadapan pula mengipas ngipas tapak tangannya menolak asap yang lalu didepan muka sambil mengerut dahi... Jelas menunjukkan yang dia juga tidak suka dan selesa dengan keadaan sebegini...

"Tak guna punya orang, kalau nak hisap rokok tu, pergilah jauh jauh... Ni menyusahkan orang lain pulak" detik hatiku...

Disebabkan malas nak fikir, aku terpaksa mengadap sarapan pagiku dengan keadaan yang tidak selesa... Tahan sajalah... Nak buat macam mana... Nak berpindah meja, kesemua telah penuh...

Sambil aku menikmati hidangan, aku terfikir, bagus dan sedap sangat ke hisap rokok ni? Selama hayat aku, tidak pernah sekali pun aku pegang sebatang rokok... Aku memang tidak suka pada rokok kerana bau asapnya yang membuatkan aku sesak nafas dan pening kepala... Aku bayangkan bila aku terhidu asap rokok seolah olah aku menghidu asap yang keluar dari eksos bas atau lori !!... Peliknya, kenapa perokok boleh bertahan dengan bau asap ini malah menghirupnya setiap masa dan ketika... Kadang kadang, dua tiga kotak sehari !! Pelik betul !!!

Atas dasar ingin tahu, aku buat semakan didalam laman web untuk mencari fakta tentang merokok... Apa kebaikan dan keburukkannya? Setahu aku, merokok ini adalah tabiat tidak baik dan tidak sihat... Jadi ianya perlu dihindarkan serta merta... Yang anehnya, aku lihat semakin ramai anak anak muda kita giat dan kerap menghisap rokok... Terbalik pulak? Kenapa ya??

Hasil carian aku, barulah aku faham kenapa semua ini sukar untuk dikawal... Aku terjumpa satu artikel di internet yang menguraikan tentang perihal merokok dan kesan kesannya... Mari kita semak...

"Merokok dan Ketagihan Nikotin.

Sejak sekian lama merokok telah dianggap sebagai habit sosial atau kebiasaan dalam sesebuah masyarakat. Namun begitu, melalui data dan kajian yang dikumpul sejak lebih 2 dekad yang lalu, dapat dibuktikan bahawa merokok merupakan suatu proses ketagihan yang serius dan berpunca daripada nikotin yang terdapat dalam tembakau. Nak tahu lebih lanjut?.....

Asap rokok terdiri daripada campuran pelbagai jenis gas dan bahan kimia, antaranya ialah nikotin yang merupakan sejenis dadah yang menyebabkan ketagihan, sama seperti morfein dan heroin. Apabila asap rokok disedut ke dalam peparu, nikotin akan diserap kedalam aliran darah dan dihantar ke otak. Dalam masa 10-20 saat, nikotin akan sampai ke otak dan merangsang penghasilan dopamine di dalam nucleus accumbens pada sistem mesolimbic. Kajian ke atas haiwan telah membuktikan bahawa proses penghasilan dopamine yang dirangsang oleh nikotin ini merupakan sebab utama ketagihan rokok.

Selain daripada itu, bukti klinikal juga telah membuktikan bahawa nikotin didalam tembakau memenuhi kriteria dadah yang menyebabkan ketagihan. Ini kerana, nikotin menyebabkan perokok tidak dapat mengawal diri daripada merokok, sukar untuk mengawal penggunaan (contohnya berhenti merokok), terus merokok walaupun tahu kesan buruk merokok, serta mengalami withdrawal syndromes apabila cuba berhenti merokok.

Nikotin Withdrawal Syndrome.

Salah satu sebab kenapa nikotin merupakan satu dadah yang menyebabkan ketagihan yang serius ialah Nicotine Withdrawal Syndrome yang dialami oleh perokok apabila mereka cuba untuk berhenti merokok. Syndrome ini melibatkan perubahan pada perwatakan serta melibatkan perubahan fizikan dan psikologikal pada perokok.

Antara simptom-simptomnya adalah:

Simptom
1. Mudah marah
2. Tertekan
3. Resah gelisah
4. Tidak dapat berehat dengan cukup
5. Tidak dapat menumpukan perhatian
6. Selera makan meningkat
7. Keinginan untuk merokok semula
8. Tidak dapat tidur
9. Degupan jantung yang lemah

Hampir semua simptom-simptom ini dapat diatasi melaui penggunaan Nicotine Replacement Therapy (NRT) yang boleh didapati di farmasi melalui nasihat doktor.

Kebanyakan simptom akan beransur hilang dalam masa 4 minggu dari tarikh berhenti merokok, walaupun selera makan yang meningkat memerlukan lebih 10 bulan untuk kambali ke paras asal dan menyumbang kepada berat badan perokok yang bertambah. Daripada kesemua simptom diatas, tekanan/stress dan keinginan untuk merokok merupakan sebab utama kegagalan perokok untuk berhenti merokok secara kekal.

Rawatan

Terdapat beberapa strategi yang boleh digunakan untuk menolong para perokok untuk berhenti merokok. Antaranya ialah kaunseling dan terapi di klinik, bantuan dan sokongan ahli keluarga dan sahabat handai, azam dan semangat untuk berhenti,menggunakan diari untuk merekodkan hari-hari yang tidak merokok, akupuntur, serta rawatan menggunakan ubatan seperti Nicotine Replacement Therapy dan Bupropion HCL.

Sebagai panduan, langkah -langkah untuk berhenti merokok adalah:

1. Tetapkan masa untuk berhenti merokok, contohnya dalam masa 1 minggu akan datang.

2. Beritahu ahli keluarga, sahabat, dan rakan sekerja yang anda ingin berhenti merokok.

3. Buang atau hindari segala benda yang dapat mengingatkan anda untuk merokok seperti kotak rokok, lighter, bekas abu rokok dan sebagainya.

4. Berhenti merokok secara total pada tarikh yang telah ditetapkan.

5. Gunakan pengalaman berhenti merokok yang lalu (walaupun tidak berjaya!) sebagai panduan untuk mengenalpasati strategi yang patut diambil atau diperbaiki untuk cubaan berhenti merokok yang seterusnya.

6. Kenalpasti punca-punca yang boleh menyebabkan keinginan untuk merokok seperti berehat selepas makan, bergaul dengan orang sahabat atau ahli keluarga yang merokok, dan stress.

7. Elakkan diri daripada berhadapan dengan situasi-situasi yang boleh menyebabkan anda ingin merokok (seperti diatas); jika tidak dapat dielakkan, gunakan strategi yang berkesan seperti beredar dari tempat yang ramai perokok, meminta perokok disebelah anda untuk berhenti, elakkan berbaring atau bermalasan selepas makan, ubah cara hidup dan sebaginya.

8. Sibukkan diri anda dengan bersukan dan sebagainya untuk mengelakkan keinginan merokok.

9. Minum air suam dengan kerap dan makan banyak buah-buahan. Ini kerana air dan serat dalam buah-buahan akan menyebabkan anda berasa kenyang @ "full" dan mungkin dapat mengatasi keinginan untuk merokok. Elakkan minuman bergula, kopi dan teh, serta makanan berat kerana karbohidrat dan kafein berpotensi untuk membuatkan anda ingin merokok semula.

10. Selain daripada langkah-langkah diatas,pada masa yang sama gunakan produk Nicotine Replacement Therapy seperti skin patch, buble gum dan sebagainya atas nasihat doktor untuk membantu anda berhenti dengan lebih berkesan.

11. Pada mereka yang beragama Islam, banyakkan solat, membaca al-Quran, berpuasa serta berdoa kepada Allah agar diberi kekuatan untuk berhenti merokok.

Sebagai kesimpulannya, merokok merupakan suatu ketagihan yang serius, kesan daripada nikotin yang terdapat dalam tembakau. Para perokok yang ingin berhenti merokok perlu berazam, berusaha sedaya upaya, meminta bantuan ahli keluarga dan sahabat handai, menggunakan Nicotine Replacement Therapy serta bersedia menghadapi proses withdrawal yang akan berakhir beberapa minggu dari tarikh berhenti merokok."

RUJUKAN : Asthma and COPD: Basic Mechanisms and Management
Barnes, Drazen, Rennard, Thompson
Academic Press 2002
Dipetik dari laman :
www.jiwang.org/portal/modules/news


Jadi, pada kawan kawan aku yang hisap rokok tu, aku harap agar kalian tidak berkecil hati dengan penulisan aku kali ini... Bukan hendak memerli kalian tapi sebagai seorang rakan, aku cuma ingin mengingatkan... Terpulanglah pada diri untuk menilainya... Pokok pangkal, tepuk dada, tanyalah selera....
 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.